Składniki na 15-18 sztuk:
- 600g jogurtu greckiego
- 3 jaja
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki miodu
- 1,5 szklanki mąki (u mnie żytnia pełnoziarnista)
- suszona żurawina
- owoce/cukier puder do podania
Jogurt dokładnie miksujemy z jajami, dodajemy mąkę, miód, olej i (opcjonalnie) pół łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej.
Jeżeli mamy dobrą patelnię, tak jak w moim przypadku, masę nakładamy na suchą patelnię rozgrzaną na średniej wielkości ogniu. Po nałożeniu posypujemy żurawiną. Pilnujemy, aby się nie przypaliły. Smażymy około 2 minut z każdej strony.
Podajemy z owocami, możemy posypać cukrem pudrem lub posmarować dżemem.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz