Na dziesięć spring rollsów potrzebujemy:
- 10 arkuszy papieru ryżowego
- pół marchewki
- zielony ogórek
- filet z kurczaka
- cebula
- papryka
- świeży szpinak
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą curry, smażymy na niewielkiej ilości oleju bądź gotujemy na parze. Później kroimy w małe paseczki.
Warzywa myjemy. Ogórka, cebulę, marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w nieduże paski.
Papier ryżowy moczymy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Nakładamy na niego wszystkie warzywa, kurczaka i zawijamy jak krokiecika. Gotowe!
Warto przygotować szybki sos do spring rollsów:
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
- łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- papryczka chilli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli bierzemy rollsy na wynos, możemy wymieszać musztardę z cytryną i delikatnie skropić warzywa przed zawinięciem papieru.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz