sobota, 10 marca 2018

#16 Spring rolls

Idzie wiosna, w sklepach pojawiają się warzywa i owoce sezonowe oraz... wiele promocji. Jako że jestem łowcą okazji, to upolowałem na promocji papier ryżowy. Pierwsze co przyszło mi do głowy, to spring rollsy, idealny i lekki pomysł na drugie śniadanie w domu, bądź na wynos.

Na dziesięć spring rollsów potrzebujemy:
  • 10 arkuszy papieru ryżowego
  • pół marchewki
  • zielony ogórek
  • filet z kurczaka
  • cebula
  • papryka
  • świeży szpinak
Kurczaka doprawiamy solą, pieprzem, papryką ostrą i przyprawą curry, smażymy na niewielkiej ilości oleju bądź gotujemy na parze. Później kroimy w małe paseczki.
Warzywa myjemy. Ogórka, cebulę, marchewkę obieramy. Wszystkie warzywa kroimy w nieduże paski. 

Papier ryżowy moczymy w ciepłej, ale nie gorącej wodzie. Nakładamy na niego wszystkie warzywa, kurczaka i zawijamy jak krokiecika. Gotowe!

Warto przygotować szybki sos do spring rollsów:
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
  • papryczka chilli
Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Jeżeli bierzemy rollsy na wynos, możemy wymieszać musztardę z cytryną i delikatnie skropić warzywa przed zawinięciem papieru.

SMACZNEGO! :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz