sobota, 24 marca 2018

#21 Domowy, zdrowy kebab z ziołowymi frytkami

W dzisiejszych czasach trudno o dobry kebab. To danie jest już tak bardzo popularne i tak mocno "spolszczone", że znalezienie kebaba z prawdziwego zdarzenia w Polsce graniczy z cudem. W mieście, w którym obecnie mieszkam, lokal z tym arabskim daniem można znaleźć na każdej ulicy. Próbowałem już wiele kebabów, jak przystało na studenta :), ale tylko jeden lokal mogę polecić w 100%.

Jednak kebab jest bardziej... fat niż fit :) Więc ja postanowiłem swoją wersję z mięsa mielonego zrobić w domu.


  • 500g mięsa mielonego (200g wieprzowiny, 300g wołowiny) 
  • cebula czerwona
  • natka pietruszki
  • sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros
  • małe jajo
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę. Pietruszkę drobno siekamy. Wszystko łączymy z mięsem, dodajemy przyprawy, jajo i dobrze wyrabiamy. Postarajmy się, aby masa mięsna była lekko pikantna. I nie bójmy się próbować surowego mięsa!
Z mięsa formujemy rulony o długości około 10cm. Jeżeli będziemy mięso grillować, wtedy nadziewamy na patyk do szaszłyka.

Do ziołowych frytek będziemy potrzebowali:
  • 4-5 dużych ziemniaków
  • olej
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie suszone
  • 2 ząbki czosnku
Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w paski i wrzucamy do miski. Czosnek obieramy, każdy ząbek kroimy na pół i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy wszystko solą, pieprzem, ziołami i łyżką oleju

Mięso razem z ziemniakami pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach.

W międzyczasie przygotujmy zwykły sos czosnkowy:
  • 200g jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
Czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy.

Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty.


SMACZNEGO! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz