Jednak kebab jest bardziej... fat niż fit :) Więc ja postanowiłem swoją wersję z mięsa mielonego zrobić w domu.
- 500g mięsa mielonego (200g wieprzowiny, 300g wołowiny)
- cebula czerwona
- natka pietruszki
- sól, pieprz, papryka ostra, przyprawa gyros
- małe jajo
Z mięsa formujemy rulony o długości około 10cm. Jeżeli będziemy mięso grillować, wtedy nadziewamy na patyk do szaszłyka.
Do ziołowych frytek będziemy potrzebowali:
Mięso razem z ziemniakami pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotujmy zwykły sos czosnkowy:
- 4-5 dużych ziemniaków
- olej
- sól, pieprz, zioła prowansalskie suszone
- 2 ząbki czosnku
Mięso razem z ziemniakami pieczemy ok 35-40 minut w 180 stopniach.
W międzyczasie przygotujmy zwykły sos czosnkowy:
- 200g jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz, papryka ostra, zioła prowansalskie
Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz