wtorek, 6 marca 2018

#15 Schabowe pieczone w warzywach

Dawno nie było tutaj nic treściwego, dlatego dzisiaj alternatywna wersja niedzielnych schabowych.
Są one zdecydowanie bardziej fit, a smakują jeszcze lepiej niż tradycyjne!

Przyjmując jednego kotleta na porcję, potrzebujemy:

  • 4 plastry schabu
  • mleko
  • cebula, 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pomidory 
  • por
  • kukurydza w puszce
  • ser pleśniowy (u mnie z niebieską pleśnią) ok.80-100g
  • przyprawy: sól, pieprz, papryka ostra, suszone zioła
  • oliwa
Schabowe wkładamy do pojemnika, układamy na nich pokrojoną w półplasterki cebulę i posiekany czosnek, zalewamy mlekiem, aby wszystko było przykryte, można dosypać trochę papryki ostrej. Zamykamy i trzymamy ok. 3 godzin w lodówce.

W międzyczasie przygotowujemy warzywa.
Pomidory kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną oliwę, doprawiamy solą, pieprzem, dużą ilością ziół i papryki. Dusimy, aż wyparuje cała woda, którą pomidory puszczą.

Białą część pora przekrajamy na pół, myjemy, kroimy w półplasterki. 
Kukurydzę odsączamy. Ser kroimy w kostkę.

Schabowe wyjmujemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Cebulę z marynaty układamy na dnie pojemnika żaroodpornego, na to kładziemy kotlety, doprawiamy solą, dużą ilością papryki ostrej, pieprzu. Następną warstwą będzie por, później kukurydza, sos pomidorowy i ser pleśniowy. 

Pieczemy około 50-60 minut w 180 stopniach.

SMACZNEGO! :)


1 komentarz:

  1. Zrobiłem, nie wyszło mi. Co robię źle? Janusz. Pzdr

    OdpowiedzUsuń