Dlaczego należy łączyć szpinak z wapniem? Ponieważ w szpinaku zawarty jest kwas szczawiowy, który powoduje "odwapnienie" organizmu. Dlatego świetnym dodatkiem do szpinaku jest jogurt, śmietana, jajko, mleko lub ser. Dzisiaj w przepisie wystąpi ser feta.
Zacznijmy od przygotowania naleśników. Potrzebujemy (na ok 8 sztuk):
- szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
- szklanka mleka
- 2 jaja
- szklanka wody
- szczypta soli
- olej
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z solą. Dodajemy mąkę, następnie wodę i łyżkę oleju. Należy pamiętać, aby przez cały czas mieszać wszystko energicznie, w przeciwnym razie utworzą się grudki. Można użyć miksera.
Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju.
Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali:
- 500g mrożonego szpinaku
- 100g sera korycińskiego
- sól,pieprz, papryka ostra
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy przeciśnięte lub posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Według mnie szpinak powinien być pikantny, ponieważ sam w sobie jest bez smaku.Gdy już będziemy widzieli, że całkiem wyparowała woda ze szpinaku, dodajemy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z gazu.
Sos pomidorowy to nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to:
- puszka pokrojonych pomidorów
- sól, pieprz, suszone zioła
Zawartość puszki podgrzewamy kilka minut w garnku. Następnie przecieramy przez sitko, podgrzewamy jeszcze chwile w garnku, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mamy najprostszy na świecie sos pomidorowy!
Naleśniki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki, która posiada ogrom witaminy C, która przy obecnych zmianach pogody będzie miała na nas zbawienny wpływ.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz