piątek, 23 marca 2018

#20 Naleśniki ze szpinakiem i sosem pomidorowym

Szpinak, który kojarzony jest z niezbyt apetyczną papką, jest czymś, co można przyrządzić na wiele sposobów i według mnie - nigdy się nie nudzi. Co zrobić, aby szpinak nie był bez smaku? Trzy zasady: smażymy na maśle, dodajemy świeży czosnek i pod koniec dorzucamy dodatek wapniowy.

Dlaczego należy łączyć szpinak z wapniem? Ponieważ w szpinaku zawarty jest kwas szczawiowy, który powoduje "odwapnienie" organizmu. Dlatego świetnym dodatkiem do szpinaku jest jogurt, śmietana, jajko, mleko lub ser. Dzisiaj w przepisie wystąpi ser feta. 

Zacznijmy od przygotowania naleśników. Potrzebujemy (na ok 8 sztuk):
  • szklanka pełnoziarnistej mąki pszennej
  • szklanka mleka
  • 2 jaja
  • szklanka wody
  • szczypta soli
  • olej
Jajka roztrzepujemy z mlekiem i z solą. Dodajemy mąkę, następnie wodę i łyżkę oleju. Należy pamiętać, aby przez cały czas mieszać wszystko energicznie, w przeciwnym razie utworzą się grudki. Można użyć miksera. 

Naleśniki smażymy na mocno rozgrzanej patelni z niewielką ilością oleju. 

Kolejnym etapem jest przygotowanie farszu, do którego będziemy potrzebowali:
  • 500g mrożonego szpinaku
  • 100g sera korycińskiego
  • sól,pieprz, papryka ostra 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
Masło roztapiamy na patelni, dodajemy szpinak. Gdy już całkowicie się rozmrozi dodajemy przeciśnięte lub posiekane ząbki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem i papryką. Według mnie szpinak powinien być pikantny, ponieważ sam w sobie jest bez smaku.Gdy już będziemy widzieli, że całkiem wyparowała woda ze szpinaku, dodajemy ser feta, mieszamy i zdejmujemy z gazu. 

Sos pomidorowy to nic trudnego! Jedyne czego potrzebujemy to:
  • puszka pokrojonych pomidorów
  • sól, pieprz, suszone zioła
Zawartość puszki podgrzewamy kilka minut w garnku. Następnie przecieramy przez sitko, podgrzewamy jeszcze chwile w garnku, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami i mamy najprostszy na świecie sos pomidorowy! 

Naleśniki podajemy polane sosem i posypane natką pietruszki, która posiada ogrom witaminy C, która przy obecnych zmianach pogody będzie miała na nas zbawienny wpływ.

SMACZNEGO! :) 








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz