środa, 28 lutego 2018

#13 Placuszki kokosowe z marmoladą

We wpisie #11 wspomniałem o mleku kokosowym, więc grzechem byłoby niewykorzystanie go w potrawie na słodko.
Ten przepis to idealny pomysł na śniadanie. Z reguły mam mało czasu, aby je przygotować, więc robię coś na szybko, bądź owsiankę wieczór wcześniej. Ostatnio jednak miałem wolny poranek, więc mogłem w końcu zrobić coś na ciepło. I tak powstał kokosowe placki! 

Potrzebujemy:
  • 300ml mleka kokosowego (może być 250ml mleka krowiego lub pół na pół kokosowe i krowie) *
  • 200g mąki pszennej 
  • łyżeczka proszku do pieczenia 
  • łyżka miodu
  • 2-3 jajka (w zależności od wielkości)
  • marmolada, cukier puder
* mleko krowie dobrze się nadaje, jednak na mleku kokosowym wychodzą bardziej puszyste

Mleko podgrzewamy, nie zagotowujemy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy miód, żółtka i mleko, miksujemy. Białka ubijamy na sztywno, dodajemy do masy i miksujemy na wolnych obrotach, chociaż najlepiej delikatnie mieszać używając np trzepaczki. 
Placuszki smażymy na niewielkiej ilości oleju i przede wszystkim na niezbyt dużym ogniu do zrumienienia. 

Podajemy z cukrem pudrem, marmoladą lub z czymkolwiek chcecie.

SMACZNEGO! :)



1 komentarz: