sobota, 24 lutego 2018

#11 Zupa tajska z mlekiem kokosowym i makaronem ryżowym

Robiąc codzienne zakupy zauważyłem, że w wielu sklepach dostępne są produkty charakterystyczne dla kuchni azjatyckiej z racji tego, że w Chinach obchodzono ostatnio Nowy Rok :)

A jako, że jestem wielkim fanem mleka kokosowego i nigdy nie robiłem z nim zupy, to czas najwyższy spróbować!

Zacznijmy od przygotowania warzywnego bulionu z marchewki, selera, pietruszki i pora oraz z liściem laurowym i zielem angielskim. 

Do zupy poza tym będziemy potrzebowali:
  • duża czerwona papryka
  • 100g cienkiego ryżowego makaronu
  • kilka pieczarek
  • małą puszka kukurydzy
  • 200ml mleka kokosowego 
  • łyżka ostrej pasty np. curry (lub można zrobić samemu)
  • natka pietruszki
  • cebula czerwona
Jeżeli ostrą pastę chcemy zrobić sami, to potrzebujemy:
  • łyżeczka papryki ostrej
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • pół łyżeczki przyprawy curry
  • ząbek czosnku 
  • łyżeczka oleju
  • sok z połowy limonki 
Zaczynamy od przygotowania pasty. Wszystkie przyprawy mieszamy z olejem, sokiem z limonki i przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku.

Następnie, na patelni na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę, po chwili dodajemy naszą ostrą pastę i podsmażamy chwilkę. Paprykę i pieczarki myjemy. Paprykę kroimy w cienkie paski, a pieczarki w ćwiartki. Dodajemy do cebuli. Podsmażamy około 5 minut. Dodajemy odsączoną kukurydzę i smażymy jeszcze około 2-3 minut. Do wrzącego bulionu dodajemy nasze warzywa, gotujemy ok 10 minut. Zdejmujemy zupę z gazu, dodajemy mleko kokosowe i posiekaną natkę pietruszki. 

Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i po 15 minutach odsączamy. 

Zupę podajemy gorącą z makaronem. Świetnie pasuje do tego starta skórka z limonki lub posiekana kolendra. 

SMACZNEGO! :)


3 komentarze:

  1. Moje klimaty :) Brzmi bardzo ciekawie i przepysznie :)
    Pozdrawiam <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że się podoba! Ja też uwielbiam tajskie klimaty. Pozdrawiam! 😘

    OdpowiedzUsuń