Ostatnio zwróciłem uwagę na problem jakim jest obfita kolacja. Zauważyłem, że postępuję na odwrót -jem lekkie, niewielkie śniadania, a kolacje z reguły obfite.
Odpoczywając od nauki postanowiłem zrobić wieczorem dobrą sałatkę z tego, co mam w domu.
I właśnie tak powstała moja kolacja.
Składniki na 2-3 porcje:
- 1 filet pojedynczy z kurczaka
- sałata (w moim przypadku mix sałat)
- dojrzałe awokado
- ogórek
- cebula
- marchewka
- słonecznik
- sól, pieprz, papryka słodka i ostra
Kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą. Ja ugotowałem kurczaka na parze, ale można go równie dobrze usmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Marchewkę obieramy, trzemy. Awokado obieramy, usuwamy pestkę i kroimy w półplasterki. Cebulę i ogórka również obieramy (ogórka wystarczy dobrze umyć pod ciepłą wodą, nie trzeba go obierać) i kroimy w półplasterki.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Słonecznik prażymy na suchej patelni.
Wszystkie składniki wykładamy na talerze bądź do misek.
Dodatkowo można przygotować sos na bazie jogurtu z ziołami, pieprzem, solą i ewentualnie czosnkiem. Ja polecam dressing miodowo-musztardowy:
- 2 łyżeczki ostrej musztardy (np. rosyjskiej)
- łyżeczka miodu
- łyżeczka soku z cytryny
- 2-3 łyżki oleju/oliwy
- sól
- pieprz
SMACZNEGO :)
wygląda pysznie :) kocham awokado :)
OdpowiedzUsuń