Ta wersja musu kakaowego jest idealnym zamiennikiem tradycyjnego musu czekoladowego. Ja na początku też byłem do niego nastawiony sceptycznie, no bo jak to, mus czekoladowy bez ubitej śmietany z cukrem?
Mus jest idealny jako deser, jako przekąska lub jako śniadanie. Jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, ale należy pamiętać, że musi odczekać w lodówce, żeby smakował jeszcze lepiej :)
Składniki na 3 porcje:
- 1 dojrzałe awokado
- 3 banany (pół zostawiamy do dekoracji)
- łyżeczka miodu
- 3 łyżki ciemnego kakao
- 5 łyżek mleka
- cynamon, wiórki kokosowe
Awokado obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do miski razem z bananem. Dodajemy miód, kakao, mleko, szczyptę cynamon. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Rozkładamy mus do miseczek i odstawiamy do lodówki na minimum godzinę. Dekorujemy plasterkami banana, posypujemy wiórkami kokosowymi i cynamonem.
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz