Moja miłość do placków na śniadanie chyba nigdy nie przeminie. Tak samo jak nowa miłość - pełnoziarnista mąka żytnia. Czy tylko mi się wydaje, że ma ona delikatnie słodkawy posmak? Kto wie :)
Pancakes to kultowe amerykańskie placuszki. Podaje się je z różnymi dodatkami, a najbardziej pasujący do ich oryginalnej wersji jest syrop klonowy. U mnie dzisiaj były z dżemem, ale smakowały wyśmienicie!
Na ok 10 placuszków będziemy potrzebowali:
- 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej (zwykła pszenna też jest ok)
- 1/4 szklanki oleju
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 i 1/4 szklanki maślanki
- 2 łyżki cukru pudru lub miodu
- 1 duże jajko
Przepis jest dziecinnie prosty - wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami i gotowe!
Smacznie i szybko!
Smacznie i szybko!
SMACZNEGO! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz