piątek, 13 kwietnia 2018

#26 Pancakes z mąki żytniej

Na początku po raz kolejny zapraszam was na nowego instagrama @tasteofimagination :)

Moja miłość do placków na śniadanie chyba nigdy nie przeminie. Tak samo jak nowa miłość - pełnoziarnista mąka żytnia. Czy tylko mi się wydaje, że ma ona delikatnie słodkawy posmak? Kto wie :)

Pancakes to kultowe amerykańskie placuszki. Podaje się je z różnymi dodatkami, a najbardziej pasujący do ich oryginalnej wersji jest syrop klonowy. U mnie dzisiaj były z dżemem, ale smakowały wyśmienicie!

Na ok 10 placuszków będziemy potrzebowali:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki żytniej (zwykła pszenna też jest ok)
  • 1/4 szklanki oleju
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 1/4 szklanki maślanki 
  • 2 łyżki cukru pudru lub miodu 
  • 1 duże jajko
Przepis jest dziecinnie prosty - wszystkie składniki miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Smażymy na rozgrzanej patelni, na średnim ogniu, na suchej patelni lub na niewielkiej ilości tłuszczu. Podajemy z ulubionymi dodatkami i gotowe!
Smacznie i szybko! 

SMACZNEGO! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz