czwartek, 12 kwietnia 2018

#25 Muffiny pełnoziarniste z jabłkami

Na samym początku chciałbym zaprosić na świeżo otwartego, mojego instagrama, na którym wcześniej dowiecie się co ciekawego można zrobić na obiad. Tam również pokazuję swoje podróże kulinarne. Nazwa to @tasteofimagination

Ostatnimi czasy wróciła moja miłość do wszelkiego rodzaju babeczek. Kiedy wczoraj dowiedziałem się, że niebawem mają wpaść do mnie goście, to musiałem coś szybko wymyślić. Ze składników, które raczej każdy ma w swoim domu, zrobiłem pyszne, słodkie i wilgotne muffiny z jabłkami!

Z podanych proporcji wychodzi ok. 18-20 babeczek (wszystkie zniknęły w jeden wieczór) :)

Będziemy potrzebowali:

  • 250g mąki pełnoziarnistej żytniej (pszenna też się nadaje)
  • 2 duże jabłka
  • 250ml mleka
  • 2 duże lub 3 małe jaja
  • 120ml oleju 
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • cynamon
Jabłka dokładnie myjemy, nie obieramy, kroimy w małą kostkę.W jednej misce mieszamy ze sobą mąkę, proszek, cukier i cynamon. W drugiej misce łączymy mleko, jajka i olej. Następnie miksujemy bardzo krótko ze sobą mokre i suche składniki. Dodajemy jabłka i całość mieszamy już łyżką.

Foremkę do babeczek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasta do 3/4 wysokości foremki.

Pieczemy około 25 minut w 200 stopniach. 
Ciepłe posypujemy cukrem pudrem lub schłodzone polewamy lukrem.

SMACZNEGO! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz