piątek, 2 stycznia 2015

#2 Sernik Wiedeński (bez spodu)

Serniki to jedne z moich ulubionych ciast. Nie przepadam za tym rodzajem ciast ze spodem z ciasta kruchego. Zwłaszcza, że przy moim odżywianiu musiałbym wymyślić bezglutenowe kruche ciasto. Kto by miał na to czas? W każdym razie, w serniku - jak sama nazwa wskazuje - najważniejszy jest ser. Po co sobie go psuć kruchym spodem, jak można upiec pyszny, bezglutenowy (!) i waniliowy sernik z przepisu podanego poniżej :) Zapraszam!

Składniki (blacha o średnicy 24cm):

  • 1kg dwukrotnie zmielonego twarogu (sernikowy z wiaderka też jest dobry)
  • 250g prawdziwego masła 
  • 250g cukru 
  • laska wanilii (mógłby być aromat, ale po co się truć?!)
  • 2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  • 4 jajka
Sposób przygotowania:
  1. Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę.
  2. Dodajemy na przemian jajka z twarogiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. 
  3. Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydłubujemy ziarna, dodajemy. 
  4. Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze około minuty. 
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne. 
Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada. 
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy dowolną polewą. Ja z reguły używam polewy czekoladowej. Trzymajcie przepis:

  • pół kostki masła
  • 4 łyżki kakao
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając. 
Smacznego! :) 

1 komentarz: