Składniki (blacha o średnicy 24cm):
- 1kg dwukrotnie zmielonego twarogu (sernikowy z wiaderka też jest dobry)
- 250g prawdziwego masła
- 250g cukru
- laska wanilii (mógłby być aromat, ale po co się truć?!)
- 2 budynie waniliowe (bezglutenowe)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 4 jajka
Sposób przygotowania:
- Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę.
- Dodajemy na przemian jajka z twarogiem i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Laskę wanilii przekrawamy na pół, wydłubujemy ziarna, dodajemy.
- Na koniec wsypujemy budynie i miksujemy jeszcze około minuty.
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy naszą masę serową i pieczemy ok godziny w temperaturze 180 stopni lub do uzyskania brązowego koloru naszego ciasta. Na spód piekarnika wkładamy naczynie żaroodporne z niewielką ilością wody. Wtedy nasze ciasto będzie puszyste i delikatne.
Sernik bardzo wyrasta, jednak po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu opada.
Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem lub ozdabiamy dowolną polewą. Ja z reguły używam polewy czekoladowej. Trzymajcie przepis:
- pół kostki masła
- 4 łyżki kakao
- 4-5 łyżek cukru
- 3 łyżki mleka
Wszystkie składniki wkładamy do garnka i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania, ciągle mieszając.
Smacznego! :)
Magiczny sernik
OdpowiedzUsuń