Składniki na 20 muffinów:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 2 jaja
- 1 i 1/2 szklanki mleka
- 1/2 szklanki oleju
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 1 i 3/4 szklanki cukru
- tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady
- płatki owsiane
- budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka)
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia.
Mąkę, proszek, cukier i kakao miksujemy z jajami i olejem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy około łyżeczki budyniu i przykrywamy masą kakaową. Muffiny pieczemy w 200 stopniach około 25 minut.
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (posłuży nam jako polewa).
Ostudzone muffiny smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami owsianymi.
Smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz