wtorek, 20 stycznia 2015

#3 Muffiny kakaowe z budyniem, czekoladą i płatkami owsianymi

Po długiej przerwie spowodowanej... brakiem weny? Chyba tak. No więc.. po długiej przerwie wracam z banalnym, ale pysznym przepisem na muffiny. Babeczki, mufiny, cupcakes to moje ulubione przekąski do kawy i na spotkanie ze znajomymi. I dzisiaj właśnie mam spotkanie, więc wypadało coś upiec :)

Składniki na 20 muffinów:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 2 jaja
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki gorzkiego kakao
  • 1 i 3/4 szklanki cukru
  • tabliczka dobrej i prawdziwej gorzkiej czekolady 
  • płatki owsiane
  • budyń waniliowy ( czyli dodatkowe 400ml mleka)
Sposób przygotowania:
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu, zmniejszając ilość mleka o 100 ml. Po uzyskaniu gładkiej masy pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. 
Mąkę, proszek, cukier i kakao miksujemy z jajami i olejem. Gdy składniki się połączą dodajemy mleko i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Formę do pieczenia muffinek wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy po łyżce masy. Na to dajemy około łyżeczki budyniu i przykrywamy masą kakaową. Muffiny pieczemy w 200 stopniach około 25 minut. 

Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej (posłuży nam jako polewa).

Ostudzone muffiny smarujemy roztopioną czekoladą i posypujemy płatkami owsianymi. 

Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz