Składniki:
- kostka margaryny/masła (250g)
- 3 łyżki kakao
- 2 szklanki cukru
- aromat waniliowy
- 2 pełne szklanki mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 jaja
- cukier puder do posypania lub tabliczka mlecznej czekolady
Masło roztapiamy, dodajemy cukier i kakao oraz aromat. Podgrzewamy do zagotowania ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.
Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę.
Mąkę z proszkiem przesiewamy do miski, wlewamy masę kakaową i miksujemy. Dodajemy pojedynczo żółtka. Następnie dodajemy połowę białek i miksujemy tak długo, żeby cała masa się rozluźniła. Następnie dodajemy drugą połowę i miksujemy jeszcze około minuty. Ciasto wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wysypaną bułką tartą. Pieczemy około 35 minut w temperaturze 180-185 stopni (w formie do keksa około 50 minut w moim przypadku).
Całość posypujemy cukrem pudrem lub roztopioną mleczną czekoladą.
Smacznego! :)
Całość posypujemy cukrem pudrem lub roztopioną mleczną czekoladą.
Smacznego! :)
Doskonała alternatywa dla sernika!
OdpowiedzUsuń